Absolvent de jurnalistica, pasionat de fotografie si film si de 30 de ani manager al MacPixel.

© 2017 MacPixel!

Blog

MacPixel Creative Studio / MacPixel Creative Studio  / Concluzii despre Canon EOS C100
concluzii_despre_canon_eosc100

Concluzii despre Canon EOS C100

Concluzii despre Canon EOS C100

Ei bine, am promis că o să revin cu părerea mea despre Canon Eos C100. Am avut-o timp de trei zile. Am tras cu ea și pe lumină și pe întuneric. Am testat rolling shutterul… ISO la valori extreme… și după ce am dat-o înapoi,  am rămas pe gânduri.

Este oare camera de care avem nevoie? Primul lucru care m-a frapat îl constituie dimensiunea fișierelor. Sunt foarte mici în comparație cu ce scoate un 5D.

Primele impresii

Compresia AVHCD îți asigură un confort în ceea ce privește spațiul pe HD, însă înseamnă posibile probleme la editare. Mai necesită și atenție foarte mare la corecțiile de culoare. Aici pot apare erori, foart ușor. Este un aparat a cărei ergonomie nu poate fi comparată cu un 5D.

Mai greu decât DSLR-ul, clar, poate obositor la timpi mai lungi de filmare din mână… Însă mult mai comod și mai ușor de manevrat, cu un meniu foarte intuitiv.

Imaginea este mult mai soft decât cea obținută cu 5D. Dacă v-ați obișnuit cu imaginile cu puternic contrast ale 5D-ului, în prima fază s-ar putea ca ceea ce scoate Eos C100 să nu vi se pară ok. Trebuie să vă spun că este însă doar o primă impresie.

Plusuri și minusuri

Apoi trebuie să mai țineți cont de crop factor. Nu filmați cu un DSLR full frame, deci dacă trageți, de exemplu, cu un obiectiv de 24 mm imaginea nu va fi la fel de largă ca și pe 5D. Pe Canon Eos C100, 24mm se comportă undeva ca un obiectiv de 37 mm. Pentru unii asta poate să constituie un avantaj, pot considera că au câștigat un set de obiective în plus.

Cei ce au nevoie de cadre largi vor fi însă nevoiți să mai scoată din buzunar niște bani pentru a-și cumpăra o lentilă de 15 – 16 mm ca să ajungă să obțină imagini comparabile cu un 24mm. În schimb, mai ales dacă avem lentile luminoase, f1.2, f1.4, f2.8… filtrele ND de pe Eos C100 se vor dovedi mai mult decât foarte utile.

Ca sunet nu mă pot pronunța, aparatul a ajuns la noi fără rigul cu microfoane și intrări xlr, prin urmare am folosit pentru înregistrări un RODE shotgun din dotarea proprie și a fost ok.

Camera am trimis-o înapoi la București joi, lucru pe care îl știți deja din postarea anterioară. De atunci însă, până aseară, am tot stat pe gânduri căutând un răspuns la întrebarea merită investiția sau nu?

Aseară, însă, am fost la filmarea primului episod USB din anul acesta. Am începutul lucrul pe la două și am terminat după opt seara. Am tras cu Canon 5D Mark II și pe măsură ce timpul trecea mă gândeam tot mai mult la Eos C100, iar concluzia e clară:

Cine ajunge să filmeze cu această cameră se întoarce foarte greu la DSLR..

No Comments

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.