Sticle pentru suc… din hartie!
Sticle pentru suc… din hartie! Și nu pentru orice suc. Ci pentru Cola. Dacă în urmă cu câțiva ani cineva ar fi propus acest lucru, i s-ar fi râs în nas. Ar fi fost trimis la plimbare cu iluziile lui cu tot.
Iată însă că azi, acest lucru nu mai reprezintă o utopie. Cu o nouă generație de consumatori, care va deveni dominantă în câțiva ani, marii producători se văd nevoiți să își adapteze strategiile pentru a nu pierde din cota de piață. Ambalajul clar face parte din acest arsenal.
De câtva timp încoace, Absolut și Coca Cola experimentează pe tema introducerii unor sticle pentru suc din hartie. Deocamdată, înțeleg, prin recipient mai trece o ușoară fibră din plastic, pentru a conferi produsului rezistență. Prototipul este realizat de o firmă daneză. Scopul final este acela de a realiza un conteiner 100% din hârtie, capabil să nu răsufle. Să păstreze băutura perfect carbogazoasă.
Clar este o mare provocare!
Clar este o mare provocare și numai dacă ținem cont că băuturile care au urma să treacă la astfel de recipiente sunt îmbuteliate sub presiune. Și vorbim aici și de bere. Apoi hârtia ar trebui să poată lua diferite forme, după modelul de ambalaj dorit de fiecare brand în parte. Apoi se pune și problema personalizării, a printului direct pe ambalaj. De asemenea, lucru știut, hârtia cu lichidul nu fac casă bună. Prin urmare trebuie creată o barieră de protecție între acestea. Deocamdată s-a optat pentru folosirea unei bariere bio, între cele două. Un lac obținut pe bază de plante, a cărui utilizare să asigure că nu alterează gustul produsului. Sunt deja șapte ani de cercetare în spatele acestui proiect.
Când vedem primele „sticle”
Primul experiment va avea loc în vara aceasta, în Ungaria, unde vor fi puse în vânzare primele 2000 de sticle de suc de fructe Adez, ale producătorului Coca Cola. În aceeași perioadă cei de la Absolut vor face un experiment în UK și Suedia, cu alte 2000 de sticle care vor conține o băutură pe bază de zmeură.
Deocamdată, așa cum se vede și din imaginea atașată postări, realizată de către cei de la BBC, sunt folosite însă capace din plastic pentru securizare. Asta pentru că liniile de îmbuteliere în prezent sunt concepute astfel, Scopul însă, dacă acest experiment se va dovedi o reușită, este ca până în 2030 să se ajungă la utilizarea unui recipient 100% din hârtie.