Absolvent de jurnalistica, pasionat de fotografie si film si de 30 de ani manager al MacPixel.

© 2017 MacPixel!

Blog

MacPixel Creative Studio / Idei faine  / #metoo” vs #freethenipple
#metoo vs #freethenipple

#metoo” vs #freethenipple

#metoo vs #freethenipple. Vă mai amintiți cum au început? Care a fost abordarea în media? Două mișcări sociale tratate total diferit către două dintre cele mai. populare platforme social media, Twitter vs Instagram.

Cum a contribuit Twitter la popularitatea #metoo

Primii pași au fost făcuți în 2006 de activista Tarana Burke. Pe atunci însă, rețelele sociale erau mai mult cu numele. Însă, toamna lui 2017, actrița Alyssa Milano, pe Twitter, a făcut public abuzul sexual la care a fost supusă de către Harvey Weinstein. Ea a invitat toate femeile care au căzut victime unui astfel de comportament violent să o recunoască public și să îi răspundă cu un „Me Too”. Imediat alte celebrități ale filmului american au răspuns chemării. Nume grele ale cinematografiei, printre care Gwyneth Paltrow, Ashley Judd, Jennifer Lawrence, Uma Thurman au recunoscut că au fost și ele victime. Reacțiile de pe Twitter au dat naștere hastag-ului #metoo. Dacă atunci când a postat Alyssa a avut în vedere cazurile de hărțuire sexuală de la Hollywood, declarația s-a răspândit foarte rapid și a dat naștere unei mișcări globale. Urmările le știm.

În comparație, atitudinea Instagram față de #freethenipple

Ei bine, iată că la cinci ani diferență, tot în America se bucură de un suflu nou o mișcare cel puțin la fel de veche ca Me Too. Eliberați sânii, #freethenipple. Istoria sloganului FreetheNipple este legată de cea a Instagram. Aplicația a făcut-o celebră dar a declarat-o și infamă.

Până nu demult, dacă ați fi introdus în bara de căutare a aplicației freethenipple, ați fi avut parte de un mesaj de avertizare, dur, care spunea că acest hastag este ascuns. Instagram s-a confruntat cu o întreagă istorie de protest vis a vis de cenzura aplicată. Au început să apară postări legate de manifestări punctuale, demonstratii, gen freethenipple2021. Acestea erau vizibile pe aplicație și au făcut să pară că e despre o tendință anuală. Nu despre o mișcare globală care militează pentru o schimbare de atitudine.

În 2012, regizoarea Lina Esco a realizat producția Free the nipple. Subiectul filmului fiind un grup de femei care ridicau problema dublului standard și militau pentru egalitate. Pelicula s-a turnat în New York.  Au fost trase scene în care femei topless având cagule roz pe față alergau prin Time Square. Fugărite de poliție ele încercau să lipească  afișe „Free the Nipple”. Evenimentul s-a bucurat de o acoperire media importantă și imediat s-a născut și hastagul #freethenipple.

Hollywoodul și mișcările sociale

Legăturile dintre Hollywood și ideile privind dreptul de ați expune sânii în public au însă rădăcini mai vechi. În 1934, Clare Gable a filmat o scenă pe o plajă în care a apărut plimbându-se fără cămașă. Scena a făcut furori. În același an alții patru bărbați care au intrat topless pe o plajă au fost arestați.  Acuzați de conduită indecentă au fost până la urmă amendați cu câte 1 dolar fiecare. Au urmat o serie de proteste și până la urmă municipalitatea New York-ului a permis bărbaților să nu poarte cămașă în public. Abia în 1980, după alte serii de proteste, legea a fost extinsă și li s-a permis și femeilor să se afișeze topless.

În 2019, asociația „Free the Nipple Fort Collins” a intentat un proces federal și a câștigat, dând efectiv femeilor dreptul de a merge topless în Wyoming, Utah, Colorado, New Mexico, Kansas și Oklahoma… Însă există încă state americane în care acest lucru nu este permis, de exemplu Maryland.

De la cenzură la schimbare de atitudine

În ultima perioadă se pare că tot mai multe vedete își unesc eforturile pentru ca #freethenipple să devină o voce unică. Ele nu își doresc decât să atragă atenția asupra tratamentului diferit care le este aplicat femeilor. Și asta într-o lume care totuși proclamă tot mai larg egalitatea între sexe.

Printre starurile care promovează mișcarea se numără Lena Dunham, Jennifer Aniston, Rihanna, Cara Delevingne și Naomi Campbell… Miley Cyrus invitată la emisiunea Jimmy. Kimmel Live unde a vorbit deschis despre campanie. Ea a declarat că nu înțelege mecanismul de gândire al celor care se opun… Adică doar sfârcul, parte pe care anatomic ambele sexeo au, este interzis, dar cu forma de ulcior a sânilor, expuse prin decoltee largi, n-avem o problemă?”… În 2014 fiica lui Bruce Willis, Scout, într-o formă de protest a mers la cumpărături, topless, după care a postat o imagine pe Instagram. Aplicația a șters imediat fotografia. Reacția vedetei a fost: „Deci în New York e legal să mergi topless, dar pe Instagram nu”.

Se pare că ultimul gest de cenzură al Instagram a fost făcut în 2021. Atunci compania a șters de pe rețeaua de socializare afișul de pormovare al filmului lui Almodovar, Mame paralele. În imagine era prezentat în formă de ochi un sfârc care lăcrima o picătură de lapte. Grafica a fost considerată nu doar indecentă ci și periculoasă de către cei de la Instagram care au dat-o jos imediat. A urmat un val de proteste care a culminat nu doar cu scuzele prezentate de către cei de la Instagram lui Almodovar, dar, se pare, și cu schimbare radicală de poziție față de mișcarea #freethenipple.

 

 

 

 

No Comments

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.